Cambodja
Door: Leonieengijs
Blijf op de hoogte en volg Gijs en Leonie
13 Juni 2005 | Cambodja, Phnom-Penh
Na Luang Prabang, waar we een paar heerlijke dagen hebben besteed bij de watervallen, tempels en de nachtmarkt, zijn we met de bus en boot naar Mong Noi gegaan. De busreis was, zoals alle busreizen in Laos, bepakt en bezakt met vogels, vis, kippen, varkens, rijst en niet te vergeten mensen. De bootreis maakte het echter helemaal goed, want we voeren door een schitterend landschap vol met bergen, waterbuffels en in de rivier spelende kinderen. Mong Noi is een erg primitief dorp, dat tot voor kort leefde van landbouw en visserij, maar nu ook toeristen ontvangt. Er is een aantal bungalows op Mong Noi, die allemaal erg primitief zijn. We zaten voor E1,20 per nacht in een bungalow die uitkeek op de rivier. Ze hadden maar drie uur per dag electriciteit, dus we hebben gedouched met een kaars aan, om ons toch wat licht te geven en zijn maar erg vroeg gaan slapen, omdat we na zonsondergang geen hand voor ogen meer konden zien! Dat was een erg leuke ervaring. Na Mong Noi zijn we naar Phonsavan gegaan. Deze reis heeft twee dagen geduurd. Het begon al met onze boot van Mong Noi terug. Deze liep twee keer vol met water en moest geleegd worden. Daarna zijn we twee keer van Tuktuk gewisseld en ook de laastte Tuktuk kreeg een keer pech.De uitlaat viel er onder uit. Tot negen uur 's avonds zaten we te stuiteren in deze Tuktuk, toen we bij een kruispunt uitkwamen, waar we in een guesthouse hebben overnacht. De volgende ochtend on zes uur werden we ons bed uitgetrommeld, omdat de bus ging vertrekken. Natuurlijk hebben we deze niet meer gehaald en stond ons de volgende stuitertocht in een Tuktuk te wachten. Ook deze keer ontbraken de dieren en rijst niet. :-) Na drie uur in de Tuktuk werden we weer op een kruising gedropt en moesten we weer drie uur wachten tot de volgende bus langskwam. Die heeft ons uiteindelijk naar Phonsavan gebracht.
Phonsavan is een trekpleister vanwege zijn Plain Of Jars. Dit zijn velden met grote vazen waarvan men nooit heeft kunnen ontdekken waarvoor ze ooit gebruikt zijn. Natuurlijk hebben we deze Plain Of Jars bezocht evenals een boerderijdorpje. Onderweg was overal te zien dat er nog veel mijnen in Laos zijn. Overal zagen we grote kraters in het landschap.
Na Phonsavan zijn we een paar dagen in Tatlo geweest, waar we een Olifantentrek hebben gedaan. Op de rug van de olifant door de rivier en door erg arme dorpjes. Het was aan de ene kant erg gaaf, maar aan de andere kant voelden we ons wel een beetje de foute rijke toerist daar op die rug van die olifant. Helemaal toen er veel kleine kideren aankwamen om ons te vragen om een pen of een elastiekje.
Na Tatlo zijn we naar 4ooo Islands gegaan. Dat ligt helemaal in het zuiden van Laos. De Mekong rivier splitst zich daar en daarom zijn er daar zoveel eilanden. De omgeving daar was fantastisch mooi. We zijn 's ochtends om half zes opgestaan en hebben een fiets gehuurd en daarna een bootje om de zeldzame Erawatti zoetwaterdolfijn te spotten. We waren helemaal alleen op het water en zo heel vroeg in de ochtend, dat was ontzettend mooi. Ook de dolfijnen waren in groten getale aanwezig, dus onze dag kon om zes uur 's ochtends al niet meer stuk!
Na een paar heerlijke dagen op het eiland Don Det in 4ooo Islands, waar we moesten "douchen" in de Mekong ( lees shampoo mee in de rivier en kopje onder maar!!) en veel Beerlao hebben gedronken tijdens het kijken naar de beste zonsondergang ooit ( zijn jullie al jaloers???? ;-) ) zijn we na drie weken Laos naar Cambodja vertrokken. Wat ons betreft kwam het afscheid veel te vroeg!
Ook de reis naar Cambodja verliep niet geheel vlekkeloos. We hebben er twee dagen over gedaan om in Phnom Penh te komen. Gelukkig zijn we de onofficiele grensovergang van Laos naar Cambodja kosteloos doorgekomen, in tegenstelling tot veel andere reizigers die soms wel 20 of zelfs 60 USDollar moesten betalen. Maar met Gijs aan onze zij die zo slim was om naar een betalingsbewijsje te vragen, kon ons niets gebeuren. Behalve dan dat de auto twee keer is geslibd en we drie kapotte bruggen moesten oversteken, maar daar kijken we inmiddels niet meer van op!! :-)
In Phnom Penh hebben we een dagje een Tuktuk geregeld die ons alle highlights van de stad heeft laten zien. We zijn naar het S21 museum geweest, waar de Kmer Rouge in de jaren '70 honderden mensen en kinderen heeft gemarteld en gedood. daarna zijn we naar de Killing Fields geweest, waar de Kmer Rouge duidenden mensen en kinderen heeft gemarteld en gedood. Nadat we al deze dingen hebben gezien en gehoord kunnen we iets meer begrip opbrengen voor de houding van de mensen hier in Cambodja, die overigens helemaal niet zo erg is als sommige mensen zeggen. We zijn ook nog naar een range geweest waar Gijs met een revolver heeft geschoten, wel gaaf.
Na Phnom Penh zijn we naar Siem Reap gegaan. Zoals je misschien wel weet zijn daar de Temels van Angkor Wat, die we uiteraard bezocht hebben. We begonnen de dag van aankomst met de zonsondergang op 1 van de tempels. De volgene ochtend stonden we om half vijf (jawel!) naast ons bed om de zonsopgang te zien. Dat was fantastisch. De zonsopgang achter de grote tempel van Angkor Wat. Dat was een schitterend gezicht. Om de dag optimaal te benutten hebben we een Tuktuk gehuurd die ons de hele dag heeft rondgereden op het terrein. Om acht uur 's avonds waren we eindelijk weer terug in ons guesthouse. Wat een lange dag.Overal op het tempelcomplex waren hele kleine kinderen allerlei dingen aan het verkopen. We hebben ons echt verbaasd over de zakelijkheid van deze kindertjes van vaak nog geen zeven jaar oud. Ze onderhandelen in het vloeiend Engels alsof hun leven ervan afhangt. En het erge is dat dat in de meeste gevallen ook echt zo is.
Cambodja is een enorm arm land. We zijn naar een concert geweest dat beelden liet zien over de medische toestand hier in Cambodja. 65% van de bevolking heeft TBC. De (kinder-) ziekenhuizen zijn overvol en er is geen geld om de kideren te genezen.
Ook zie je hier overal op straat slachtoffers van de landmijnen uit de tijd van de Ker Rouge. Mensen die ledematen missen en moeten bedelen. Dit is erg confronterend.
Morgen verlaten we Siem Reap weer en moeten we een stukje backtrekken terug naar Phnom Penh, waar we gaan besluiten hoe de rest van onze reis eruit zal gaan zien.
( helaas is het vaak niet mogelijk om nieuwe foto'd te plaatsen ivm de trage verbindingen hier. Maar wie bewaard die heeft wat, want in Laos en hier hebben we echt geweldige foto's gemaakt!!!)
13 Juni 2005 - 14:32
Wim:
Eindelijk weer een verhaal en wat voor één .......... -
13 Juni 2005 - 18:47
Ellen En Pleun:
Leuk weer een verslag te lezen, en wat voor een. Het klinkt allemaal fantastisch!!!Wat zien en doen jullie enorm veel. Keep it up. XXX -
14 Juni 2005 - 19:07
Papa:
woh! fantastisch! -
14 Juni 2005 - 21:50
Mirjam:
Wat maken jullie toch super leuke dingen mee!!!
Geniet van alles.. -
15 Juni 2005 - 13:19
Hennie:
Jullie kennis van de geschiedenis over de gebieden waar jullie komen wordt op deze manier ook aardig op peil gebracht! Fantastisch! -
15 Juni 2005 - 19:33
Lotte:
wat een geweldige verhalen, en met de dolfijnen heb je me helemaal jaloers hoor, dat is mijn droom. maar nu kan ik mooi vannacht over jullie verhalen dromen! dat is weer eens wat anders dan cijfernachtmerries!!!!!Heel veel liefs en blijf genieten!! -
16 Juni 2005 - 16:45
Frans:
Ben idd jaloers!Dat is net het deel van mijn reis, die ik 3 jaar geleden heb moeten skippen ivm tijdgebrek...!!Maar zo te lezen zijn er genoeg redenen om terug te gaan!
Trouwens, ik heb goed nieuws van Carex voor Gijs: we kunnen 2 mnd. langer blijven wonen(ipv 8 juli nu 8 sept.). Ik ga dat niet doen omdat ik een nieuwe kamer heb maar aangezien de 'huur'lager is dan het huren van opslag voor je inboedel kan ik het huis aanhouden. Laat me ajb zsm weten of je dit wil aangezien ik begin volgende week dit moet kortsluiten. Veel plz, een goede reis en tot mails.(Neem anders contact op met je ouders zodra je in de bewoonde wereld bent,dan kan ik met hun overleggen) -
18 Juni 2005 - 13:14
Elise:
Jeetje, wat een ontzettend gave verhalen! Ik ben echt onder de indruk en jaloers! Het maakt de reislust helemaal wakker hoor! Heel veel plezier nog en lekker genieten van alle mooie dingen die jullie nog gaan zien!!!
Groetjes uit Zuid Afrika! -
25 Juni 2005 - 10:39
Ida Emke:
Lieve Leonie en Gijs,
ik wilde jullie bellen gisteren maar ik heb jullie tel nr niet hier. Het is op mijn mail op mijn werk en daar kan iik thuis niet bij stom he?!
Klinkt mmoi cambodja, laos en vietnam!! Schattig die foto van de aap en het katje!!